Verslag van Oud-Leerlingendag 2013

Vorig weekend ging – naar jaarlijkse gewoonte – de oud-leerlingendag door op het college. We ontvingen ruim 130 jubilarissen en er werd in het praatcafé gezellig bijgekletst. Drie groepen werden getrakteerd op een persoonlijke rondleiding door prefect Philip Brinckman.

Zoals elk jaar opnieuw, ging ook in 2013 de oud-leerlingendag door op de eerste zaterdag van oktober. Hoe lang dit al een traditie is, kan ik u niet zeggen. Het concept is in elk geval al verschillende keren aangepast. Nochtans greep Levet Scone dit jaar opnieuw terug naar een beproefd idee. Naast het praatcafé, waar iedereen welkom was, werden enkele jubilarisjaren uitgenodigd om samen met ons een reünie op poten te zetten.

Groepsfoto Retorica 1953

Retorica 1953, oud-leerlingendag 2013

Om 16u00 werd retorica 1953 (60 jaar weg) verwelkomt in de Vlaamse Zaal. Het weerzien van de 35 jaargenoten en partners was onmiddellijk hartelijk en gemoedelijk, maar dat was ook te verwachten. Dankzij de inspanningen van jaarverantwoordelijken Luc Huygens en Paul Fleerackers zagen zij elkaar immers elke 2 jaren terug. Het was dan ook nog niet zo lang geleden dat zij een rondleiding doorheen de vernieuwde collegegebouwen hadden gevolgd en konden ze snel aan tafel gaan voor het diner in de oude paters-refter (nu de retorica-refter). Uiteraard werd er eerst nog een groepsfoto genomen op de trappen van de inkom.

Retorica 1963

Retorica 1963, oud-leerlingendag 2013

Om 17u00 werd retorica 1963 (50 jaar weg) ontvangen in de Vlaamse Zaal. Ook hier een hartelijke ontmoeting, doch af en toe een bedenkelijke blik. Sommigen onder hen hadden elkaar immers al 50 jaar niet meer gezien. De organisatoren, Jo Geivers, Guy Mannaerts, Pierre Verbaeten en Jan Verwaest hadden hier echter aan gedacht. De oude klasfoto, een lijst met namen en geestige herinneringen boven een glas cava maakten snel de sfeer.
Omdat er in al die jaren toch veel veranderd is op het college, werd gestart aan een eerste rondleiding. Huidig prefect Philip Brinckman kent het college en het internaat als zijn broekzak. Hij stond immers mee aan de wieg van een heleboel renovaties en vernieuwingen. Zo werd er halt gehouden aan de stille ruimte, nieuwe studiezalen en klaslokalen en natuurlijk de kamers van de internen. Nadien stond ook voor deze groep een diner klaar. De tafels stonden gedekt in de refter van de internen.

retorica 1988

Retorica 1988, oud-leerlingendag 2013

Ook enkele oud-leerlingen van retorica 1988 (25 jaar weg) hadden enthousiast gereageerd op onze uitnodiging. Erik van Ammel en Wouter Bleukx trokken hier de kar en organiseerden samen met ons een gezellige receptie met hapjes. Ook hier veel zoekende gezichten bij de aankomst. De Vlaamse Zaal vulde zich echter al snel met luidruchtige en straffe verhalen en herinneringen.
De internen in deze groep maakten als eersten kennis met Philip Brinckman als opvoeder. Zijn rondleiding werd dan ook gretig gesmaakt. Zo ook de aanwezigheid van titularis Willy Heylen en vakleerkracht Wéry Teerlinck. Na de rondleiding zakte de hele groep af naar het praatcafé.

Het praatcafé was, zoals de voorbije jaren, opnieuw een leuke aangelegenheid. Vanaf 19u00 druppelden de oud-leerlingen stelselmatig binnen. En ook naar goede gewoonte hadden enkele groepen onder elkaar afgesproken. Zo was er een fijne delegatie van retorica 1973. Ook verschillende leerkrachten waren ingegaan op onze oproep om een glas te komen drinken, zoals Johny Dondeyne, Didier Vandersnickt, Jan Toremans, Carine Cavens, Ronny Das en Jos Stouthuysen. Op algemeen verzoek werd er rond 21u30 nog een laatste rondleiding gegeven die opnieuw erg gesmaakt werd. Er kwamen bovendien zoveel vragen over de onderwijshervorming en de manier waarop SJT het hedendaagse onderwijs bekijkt, dat er onverwacht nog een kleine uiteenzetting volgde over dit thema.  Uiteindelijk sloten we het praatcafé rond 1u00 en starten we met de voorbereidingen voor de volgende Oud-leerlingendag op 4 oktober 2014. Alvast iets om in je agenda te zetten!

IMG_2541 IMG_2542 IMG_2544 IMG_2550 IMG_2556 IMG_2556-2 IMG_2556-3 IMG_2559 IMG_2563 IMG_2565 IMG_2567 IMG_2568 IMG_2571 IMG_2573 IMG_2576 IMG_2577