Ludo Simons (R56) publiceert oorlogsdagboek

Ludo Simons

Ludo Simons (R56) publiceerde zopas bij Lannoo het oorlogsdagboek van zijn vader Jozef, onder de titel “Van het kasteel naar het front. Het oorlogsdagboek van Jozef Simons 1914-1918“. Jozef Simons (Oelegem, 1888 – Turnhout, 1948) hield van de eerste tot de voorlaatste dag van de oorlog een dagboek bij, waarin hij verslag uitbracht over zijn leven en dagelijkse activiteiten. Op die manier biedt dit boek een unieke kijk op het leven achter en aan het front.

 

Tijdens de eerste twee oorlogsjaren (1914-1916) is Jozef Simons huisleraar op het kasteel De Lovie in Proven bij Poperinge, dat bewoond werd door het grote gezin van graaf Joseph de Brouchoven de Bergeyck, maar ook een Brits hoofdkwartier was. Naast huisleraar is Jozef Simons er gelegenheidstolk en compagnon van de gravin aan de vleugelpiano. Van oktober 1916 tot 1918 beleeft Simons aan het front de ellende van de Vlaamse soldaten, als kanonnier bij het Belgische en als tolk bij het Engelse leger. Hij sluit zich aan bij de Frontbeweging, samen met onder anderen Adiel Debeuckelaere, Hendrik Borginon en Filip de Pillecyn. Discreet schrijft hij in zijn dagboek over hun geheime vergaderingen.

 

Het boek, waarin ook het leven van Jozef Simons voor en na de Eerste Wereldoorlog wordt geëvoceerd en waarin wordt ingegaan op de betekenis van zijn oorlogsroman ‘Eer Vlaanderen vergaat’ uit 1927,  is fraai geïllustreerd met nooit eerder gepubliceerde foto’s en documenten. Het is in de boekhandel verkrijgbaar en kost 24,99 euro.

 

Op 10 november geeft Ludo Simons in de oorlogsbarak van kasteel De Lovie een lezing over dit boek. Daarnaast is er van 10 tot 19 november ook een tentoonstelling aan het boek gewijd in Poperinge.