Klasfoto van de maand: Retorica 1915

Vorig weekend hielden we naar goede gewoonte onze oud-leerlingendag. Naar diezelfde gewoonte vieren we dan ook de jubilarissen. Dus als foto van de maand, kunnen de ultieme jubilarissen niet ontbreken: 100 jaar geleden was dit de retorica van het Sint-Jozefcollege.

Klasfoto Retorica 1915 (Klik op de foto voor groter formaat)

Klasfoto Retorica 1915 (Klik op de foto voor groter formaat)

 

Jammer genoeg weten we eigenlijk bitter weinig over deze klas. We weten zelfs niet eens wie er op de foto staat. Enkel de naam van de titularis is ons bekend: Pater Van Dommelen SJ. Ook de locatie van de foto is niet helemaal duidelijk. Het huidige schoolgebouw is het uiteraard niet. Dat werd pas in 1936 geopend.  Afgaande op de beknopte geschiedenis van het college, moet het in de buurt van de gebouwen in de Herentalsstraat of de Apostoliekenstraat zijn geweest. Of werd de klasfoto elders getrokken? We zitten immers midden in de Eerste Wereldoorlog.

Wie de foto wat meer in detail bekijkt, leert wel een aantal interessante zaken: gestreepte sokken waren in de mode, ook toen al werd de kraag rechtop gezet door de dandy’s van de klas en een zakhorloge was niet verboden. Maar waarom hebben ze allemaal eenzelfde takje of bloembladje opgespeld?

Weet je meer over deze foto? Geef ons zeker een seintje via info@levetscone.com!

Elke maand willen we een nieuwe klasfoto publiceren. We kiezen er willekeurig een uit, zoeken er eentje met een verhaal of pikken er gewoon jouw klasfoto uit. Stuur ons je suggesties via info@levetscone.com of via onze Facebook-pagina.