Joeri Calsius (R93) wint prestigieuze Van Helsdingenprijs

Joeri CalsiusHet mag ook al eens wat serieuzer zijn. De Stichting Psychiatrie en Filosofie heeft vorige maand zijn jaarlijkse Van Helsdingenprijs toegekend aan Joeri Calsius (R93). Hij ontvangt de hoofdprijs van 10.000 euro voor zijn proefschrift “Ruimte voor Angst; Het vermogen tot existentiële bewustwording doorheen angst in relatie tot lichaam en authenticiteit”.

Joeri Calsius laat in zijn proefschrift zien hoe in de psychiatrie met angst zou kunnen worden omgegaan zonder deze enkel medicinaal te onderdrukken, zoals men nu veelal doet. Hij geeft een uitgebreid verslag van hoe een patiënt met ernstige angstklachten door middel van intensieve lichaams- en gesprekstherapie door de angst heen kwam. Hij analyseert dit proces op zowel psychoanalytisch, filosofisch als spiritueel niveau. De kracht van dit proefschrift ligt in de combinatie van persoonlijke betrokkenheid, concrete gedetailleerde gevalsbeschrijving en filosofische reflectie, aldus de jury.

Joeri Calsius studeerde na het college kinesitherapie, klinische psychologie en cultuurfilosofie en specialiseerde zich vervolgens tot osteopaat en psychotherapeut. Hij promoveerde te Utrecht op een verhandeling rond het integratief benaderen van angst via psychotherapie en lichaamstherapie. Naast zijn werk als therapeut is hij universitair docent-onderzoeker, opleiding Kinesitherapie en Revalidatiewetenschappen, faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen aan de UHasselt.

Wil je meer weten? Neem dan een kijkje op http://www.therapiecentrum-daimon.be of lees het volledige juryverslag op http://www.psychiatrieenfilosofie.nl