Jo Quirynen (R96) opent Kasteel Beaulieu

Gisteren werd het pas gerestaureerde Kasteel Beaulieu in Machelen feestelijk geopend. Het kasteel is eigendom van de Vlaamse Overheid. Voor de restaurantie en uitbating van het gebouw, gingen ze echter in zee met erfpachthouder en architectenbureau Quirynen-Jacobs van oud-leerling Jo Quirynen (R96). Hij stond de voorbije jaren ook in voor de complexe restauratie.

Het barokke kasteel uit de 17de eeuw heeft heel wat meegemaakt. Vooral vorige eeuw zal altijd een zwarte bladzijde voor kasteel Beaulieu blijven. In 1920 werd het verkocht met de verplichting om het af te breken. “Gelukkig werd die verplichting uiteindelijk niet uitgevoerd”, zegt Jo Quirynen. “Toch werd het kasteel, dat sinds de jaren 80 eigendom is van het Vlaams gewest, de trekpleister voor vandalen. Onder meer de monumentale inkomdeur en enkele unieke stuckwerk-plafonds van de wereldbefaamde Hansche werden gestolen. Zelfs één van de twee torens werd afgebroken en elders neergezet. Leegstand zorgde ervoor dat het monument zwaar verkommerde.”

140515-JoQuirynen02

Na heel wat getouwtrek kwam er in 2002 eindelijk goed nieuws. De gemeente Machelen leverde de bouwvergunning af, waardoor de buitengevel gerestaureerd kon worden. Begin 2012 werd vervolgens gestart met de restauratie van het interieur. Die werken zijn nu zo goed als afgerond. “De houten vloerconstructies en plafonds werden hersteld, alle niveaus kregen vloerverwarming en er kwam een grote parking”, aldus n

og Jo Quirynen. “Nu de restauratie afgerond is, wordt het kasteel op de markt gebracht als een prestigieuze locatie voor bedrijven en instellingen. De ruimtes zijn ideaal voor eigentijdse burelen, vergader- en ontvangstruimten en foyers. Quirynen Jacobs architecten zal zelf ook een deel van de ruimtes gebruiken.”

Het kasteel zal af en toe ook gebruikt worden voor allerlei evenementen. Zo kunnen inwoners het monument komende zaterdag 17 mei tussen 13 en 16 uur bezoeken. “Ook zal het kasteel in het najaar het decor vormen van het Festival van Vlaanderen”. [bron: Het Laatste Nieuws]

Het Journaal was er bij de opening bij en liet architect Jo Quiynen aan het woord. Je kan het item nog bekijken op de website van De Redactie.be.

Ook RingTV maakte een reportage. Deze kan je hier bekijken.

[foto’s Het Laatste Nieuws & De Redactie.be]