Dries Van Meirhaeghe (R15) aan de wieg van Flâneur Clothing

Na zijn studies aan het College ging Dries Van Meirhaeghe (R15) Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen studeren aan de UGent. Na een herexamen tijdens zijn eerste bachelor zat hij samen met vriend Seger Scheyving op café. De twee kwamen overeen dat ze allebei een andere weg moesten inslaan. In eerste instantie wilden ze dit doen door hun studies serieuzer te benaderen, maar tegelijk wilden ze zich ook onderscheiden op een andere manier. Al snel kwam het begrip ‘ondernemen’ ter sprake. Zo zochten ze naar een manier om iets uit te werken waarbij ze elk hun kwaliteiten konden uitspelen én een gat in de markt konden opvullen. Zo kwam uiteindelijk Flâneur uit de bus.

 

Met Flâneur wilden Dries en Seger heel basic, maar toch spontane kledij op de markt brengen die gelinkt is met het studentenleven in Vlaanderen. Voor de naam ‘Flâneur’ haalde Dries zelfs de mosterd bij de lessen Frans van Mevr. Mermans in het zesde middelbaar, waaruit hij zich nog goed de lessen over Charles Baudelaire herinnert. De Flâneur staat voor avontuurlijke jonge mensen die durven dromen, een filosofie waarop Dries en Seger hoopten een zekere community uit te bouwen.

 

Eind september 2016 kwam de eerste collectie van Flâneur uit. De beschikbare T-shirts lagen in torens van dozen op het kot van Dries, waar de eerste klanten hun stuks konden komen ophalen. Aangezien dit niet erg praktisch was én omdat de eerste commentaren zeer positief waren, werd niet veel later een webshop opgericht. Toen ging de bal pas echt aan het rollen, waarop zich de eerste grote kans aanbood: in december 2016 kregen Dries en Seger de kans om deel uit te maken van de pop-up ‘A Better Blend’ aan de Groenplaats in Antwerpen. Een eerste grote test, die enorm goed verliep. Ze kregen meer aanvragen binnen om deel uit te maken van bepaalde pop-ups en merkten dat het spontane, jonge en frisse karakter van Flâneur een aantrekkingspool is.

 

Leuke anekdote hierbij is dat Dries in die periode als chaperon werkte op de Koppenbergcross in Oudenaarde. Zo geraakte hij aan de praat met bekende Kempenaar Wout Van Aert, aan wie hij voorstelde om een T-shirt van Flâneur op te sturen. Na het seizoen plaatste Van Aert een foto op zijn Instagram met de T-shirt in kwestie (zie hiernaast), wat onmiddellijk een boost gaf aan de webshop van Flâneur. Het hoeft niet te verbazen dat er toen veel pakketjes werden verstuurd naar Lille, Kasterlee, Rijkevorsel, Oud-Turnhout…

 

Begin 2017 merkte het duo dus dat ze hun naam aan het vestigen waren in Gent. Daardoor durfden ze al wat meer opportuniteiten te zoeken om zelf een pop-up te organiseren. Ze klopten aan bij Men At Work, op dat moment een grote speler in Nederland en België met een succesvol filiaal in het Oude Postgebouw aan de Korenmarkt in Gent. Zij boden Flâneur de nodige ruimte aan om tijdens de Gentse Feesten een eigen invulling te geven aan het historische gebouw. Dit werd een zeer leerrijke én succesvolle ervaring.

 

De pop-up in Gent was voor Dries en Seger de bevestiging dat er toekomst zit in hun bedrijf. Ze hebben dan ook een derde man aan boord genomen, Tobias Braeckman, om de lijnen verder uit te zetten. Ze wilden namelijk meer inzetten op community-vorming en op innovatie. Dit wilden ze realiseren door de klant kleren laten ontwerpen in de winkel zelf. Het idee voor Atelier Flâneur was geboren. Het idee kreeg gehoor bij een investeerder en het project werkt uitgewerkt en getest in het Innovation Lab van JBC. Na een positieve evaluatie staan ze nu opnieuw in het Oude Postgebouw in Gent, deze keer met printer om ter plekke kleren te designen. Een eerste kennismaking met het project voor het grote publiek!

 

Dries: “Het hele idee achter Flâneur sluit vooral aan bij mijn passie voor ondernemen. Het heeft weinig te maken met mijn studies, maar het is in de voorbije twee jaren een enorme leerschool geweest waaruit ik op verschillende vlakken bepaalde zaken heb geleerd (boekhouding, omgaan met pers, presentaties…). Ik ben ervan overtuigd dat mijn loopbaan op het College hier een enorm positieve invloed op heeft gehad, omdat het kritisch nadenken (over mijn ervaringen) en het nemen van engagement – de ondernemersspirit als het ware – zaken zijn die mij enorm zijn bijgebleven, met speciale dank aan Mr. Brinckman, Mr. Meurisse, Mevr. Van den Eynde en uiteraard de vele studiemeesters en leerkrachten, van wie je toch altijd iets apart opsteekt, zonder dat als tiener al eens te willen toegeven.

 

Intussen biedt Flâneur al twee jaar eigen collecties aan. Van bij de start voldeed de kledij aan de voorwaarden voor drie internationale labels: Fair Wear (geen kinderarbeid tijdens het productieproces), 100% Organic (100% organische katoen) en Climate Positive (beperkte ecologische voetafdruk). Met het self-design project wil het drietal op termijn naar events trekken. Zo zullen ze hoogstwaarschijnlijk in de maand september met een mobiele printshop aanwezig zijn op enkele festivals. Ze hopen dit ook zodanig uit te werken dat ze dit in onze webshop kunnen integreren en dat klanten via een simpele software op de site zelf kunnen ontwerpen. De toekomst van Flâneur en van Dries ziet er dus alvast veelbelovend uit!

 

Flâneur Clothing kan gevolgd worden op verschillende media:

 

Flâneur pop-up store, nog tot 6 augustus in het Oude Postgebouw aan de Korenmarkt in Gent!