Dries Biermans (R98), officier bij de Marine

Na zijn humaniora op het College en een tussenstop via de Voorbereidende divisie van de KMS ging Dries Biermans (R98) studeren aan de Koninklijke Militaire School (KMS) in Brussel. De KMS biedt universitair onderwijs aan, maar uiteraard met een sterke militaire invalshoek. Naast algemene vakken zoals wiskunde, psychologie en sociologie, staan onder meer ook astrologie en meteorologie op het programma. Hier koos Dries ervoor om bij de Marine te gaan. Hoewel de periode aan de KMS geen evidentie was – denk aan drukke dagen met verplichte academische lessen en sport en een volledige maand juli op zee – heeft hij hier toch in 2004 met succes zijn diploma behaald.

 

Intussen heeft Dries, momenteel Luitenant-ter-Zee 1ste Klasse, de verschillende operationele capaciteiten van de Marine reeds doorlopen, gaande van escorte-opdrachten en opdrachten in de strijd tegen piraterij met fregatten, over het neutraliseren van mijnen en bommen met mijnenjagers, tot het bewaken van onze kustlijn met patrouilleschepen. Deze laatste opdracht heeft hij van juli 2016 tot juni 2018 uitgevoerd, als commandant van de P902 Pollux. Met dit schip was hij meer dan honderd dagen per jaar op zee en legde hij ruim 25.000 mijl af in de economische zone voor de Belgische kust. Zo stond Dries onder andere mee in voor de bestrijding van mensensmokkel en drugstrafiek en voor de ondersteuning van DOVO en de Belgische Special Forces.

 

©Orban Daniel

Tussen de verschillende operationele plaatsingen aan boord was hij drie jaar instructeur aan de Nederlands-Belgische Operationele School in Den Helder, die operationele opleidingen geeft aan het Belgische en Nederlandse marinepersoneel.

 

Sinds kort is Dries niet langer commandant van de P902 Pollux. Hij is nu aan de slag als stafofficier bij de beleidsstaf van de marine, waar hij onder meer verantwoordelijk is in het domein operaties en bilaterale betrekkingen. Hoewel het een heel eind is van de kust, is Dries de Kempen trouw gebleven en woont hij met zijn vrouw Isabelle in Oud-Turnhout.