Dirk Vandervelden (R97) fietst door alle 581 Belgische gemeenten

Met de fiets door alle 581 gemeenten van het land rijden. Dat is wat fietsfanaat Dirk Vandervelden (R97) gaat doen. We polsten naar zijn drijfveren om deze bijzondere en sportieve uitdaging aan te gaan.

 

Laatbloeier

 

Dirk is sinds enkele jaren een fervent fietser, maar dat is hij niet altijd geweest: “Ik hield vroeger helemaal niet van fietsen. Ik deed dat enkel als er echt geen andere mogelijkheid was. En dan nog ging ik meestal liever te voet. Het is pas toen ik enkele jaren geleden een tijd lang in Amsterdam, dé fietsstad bij uitstek, woonde en werkte dat ik de smaak voor het fietsen te pakken kreeg.”

 

Bij zijn terugkeer in België bleef het kriebelen om met zijn stalen ros op pad te gaan. Door aanhoudende perikelen met het openbaar vervoer zegde hij zijn abonnement op en besloot prompt om elke dag naar zijn werk in Mechelen te fietsen. Goed voor 50 kilometer per dag! Maar toen stak corona plots een stokje in de wielen.

 

Goed voor lichaam en geest

Van naar het werk pendelen was van de ene dag op de andere geen sprake meer: “Na een aantal weken begon ik pas echt te beseffen hoe goed al dat fietsen voor mijn lichamelijke en mentale gezondheid was. Ik miste die beweging en ging op zoek naar een alternatief. Dat vond ik in het rijden van fietsknooppuntenroutes. Overal in België vind je verschillende knooppunten. Door die in een app met elkaar te verbinden kan je heel mooie routes uitstippelen en uren fietsplezier beleven.”

 

Op zoek naar extra motivatie om veel te blijven fietsen, legde Dirk zich in 2021 de uitdaging op om op een jaar tijd 10.000 kilometer te fietsen. “Het hoogtepunt van die uitdaging was mijn fietstocht naar Santiago de Compostella. Een jaar lang had ik intensief getraind voor deze 2.100 kilometer lange tocht dwars door Frankrijk en Spanje. Dat was een onvergetelijke ervaring!” De fietsliefhebber koppelde zijn tocht aan een goed doel en zamelde zo fondsen in voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Parkinson. Het verslag en de bijhorende foto’s van dit avontuur kan je bekijken op de Facebookpagina ‘Santiago Stop Parkinson Ride’.

 

Alle 581

 

Voor 2022 ging Dirk op zoek naar een nieuwe uitdaging. “Ik heb graag een concreet doel voor ogen. België telt 581 gemeenten, die ga ik allemaal met de fiets doorkruisen. Van fietsen word ik gelukkig, het brengt me tot rust. Het is bovendien ontzettend fijn om telkens nieuwe plaatsen te ontdekken. Heel wat mensen hebben aangeboden om me mee op fietstocht te nemen langs de mooiste plekjes van hun regio. Wie zin heeft om me ook een keer mee op pad te nemen, mag me altijd contacteren. Een topconditie is voor alle duidelijkheid niet nodig. Ik pas mijn fietstempo aan mijn fietsgezelschap aan; als dat lager ligt dan mijn tempo tenminste (lacht).”

 

Foto’s van de mooiste plekken van het land en de bijhorende wetenswaardigheden kan je bekijken op de Facebookpagina ‘Alle 581’.

 

Het nuttige aan het aangename koppelen

 

Dirk koppelt graag het nuttige aan het aangename. Daarom heeft hij opnieuw een goed doel aan zijn actie gelinkt. “Deze keer zamel ik geld in voor de vakantiekampen van To Walk Again voor kinderen en jongvolwassen met een fysieke beperking. Jaarlijks kunnen 120 jongeren tot 30 jaar zo van een fijne en onbezorgde week vakantie genieten. De meerkost voor aangepaste materialen en extra begeleiding rekent de organisatie niet door aan de deelnemers. Die loopt op tot 300 euro per vakantieganger per week. Dat bedrag past de organisatie uit eigen middelen bij, want ze kunnen geen aanspraak maken op subsidies. Acties als de mijne zijn dus broodnodig om dit mogelijk te kunnen maken.”

 

Als je de actie van Dirk graag financieel wilt steunen, dan kan je een gift doen op de actiepagina op de website van To Walk Again.