College legt dak vol zonnepanelen

college-legt-gigantisch-dak-vol-met-zonnepanelen-id1054987-620x385Het Sint-Jozefcollege haalt voortaan zestig procent van zijn energieverbruik uit een gigantisch veld zonnepanelen op de eigen daken.

Zonnepanelen zie je tegenwoordig op de meest uiteenlopende gebouwen, maar een school met de omvang het Sint-Jozefcollege is behoorlijk uniek. De jezuïetenschool nam na de krokusvakantie een veld van 975 zonnepanelen in gebruik, goed voor een oppervlakte van 1.585 vierkante meter. Zoals de luchtfoto van oud-leerling Jef Keuppens aangeeft, hebben de daken intussen veel weg van een spiegelpaleis.

“Het was een werk van lange adem”, zegt algemeen directeur Luc Bortels van het Sint-Jozefcollege. “Het hele dossier heeft toch zo’n twee jaar in beslag genomen. Het is een van de grootste zonnecentrales die op een school in ons land te vinden zijn. Rekening houdend met de toelages die we voor de installatie krijgen, heeft die een terugverdientijd van zo’n zes jaar.”

Het zonneveld wekt in een uitstekend jaar zo’n 180.000 kWh op, iets meer dan zestig procent van het jaarverbruik (295.000 kWh) van de middelbare school. Een klein nadeel is dat het college tijdens de hoogzomer – de piekperiode voor zonneenergie – net twee maanden gesloten is. “We hebben een overeenkomst met Eandis dat zij onze stroom dan aan inkoopprijs overneemt”, zegt Bortels.

Het energieproject heeft ook een educatief kantje. In de trappenhal geeft een groot scherm weer hoeveel energie de school op dat moment verbruikt en hoeveel daarvan uit de zonnepanelen wordt gehaald. [bron GVA]