Orgelbouwer Gerard Pels (R74) overleden

Gerard PelsWe ontvingen bericht van het overlijden van Gerard Pels (R74). Hij overleed onverwacht thuis in Antwerpen op 13/04/2014 op 59-jarige leeftijd. Onze gedachten gaan uit naar zijn familie en vrienden. De overlijdensbrief vindt u hier.

Pels was directeur van het oudste Belgische orgelbouw-en restauratie atelier Pels D’Hondt te Herselt (www.pels.be). Gerard Pels werd op 28 maart 1955 geboren als zoon van de Alkmaarse orgelbouwer Bernard Pels jr. In 1962 verhuisde het gezin Pels, vader was gehuwd met orgelbouwerdochter Cécile D’Hondt, naar het Belgische Herselt. Daar werd de firmaj van schoonvader Gerard D’Hondt voortgezet.

Gerard-PelsZijn middelbare studies volgde Pels aan ons college. Hij kreeg er orgelles van Herman De Houwer en zat in de klas bij acteur Ludo Busschots.

Gerard Pels zou zich later ook in het orgelmakersvak specialiseren. Zijn ervaring deed hij op in de Verenigde Staten, het atelier van zijn schoonvader, de Duitse firma Rensch en de Zwitserse orgelmaker Ferdinand Stemmer. Pels bleef altijd internationaal georiënteerd. In de jaren negentig trad hij toe tot het bestuur van de International Society of Organbuilders (ISO). Ook was hij hoofdredacteur van het drietalige magazine van de ISO het ISO Journal.

In 1987 volgde Gerard Pels zijn vader op als directeur van het oudste Belgische orgel-en restauratie atelier de firma Pels D’Hondt sinds 1892. Onder zijn leiding werden o.a. nieuwe orgels gebouwd in het Groot Begijnhof in Leuven en werden historische orgels gerestaureerd. Orgels met pneumatische en elektrische tractuursystemen bleven een specialiteit van Pels. Als orgeldeskundige had Pels de lopende restauratie van het Schyven-orgel in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen onder zijn supervisie.  [bron: www.muziekcentrum.be]

Het overlijden van Gerard Pels komt onverwacht. Volgende week zou de restauratie van het orgel van de Antwerpse kathedraal, het grootste orgel van het land, starten. De 5.777 orgelpijpen moeten uit het orgel worden gehaald, hersteld, opnieuw gestemd en teruggeplaatst worden. Het was de bedoeling dat de restauratie in december 2016 achter de rug zou zijn. Dan is het 125 jaar geleden dat het orgel werd ingespeeld. [bron: www.deredactie.be]

Het overlijden van Pels werd opgepikt op verschillende websites:

Op de website van Pels D’Hondt vonden we een mooie tekst over de carriere van Gerard Pels: “Hoe Gerard Pels orgelbouwer werd, en bleef.”